Articol de: Mihaela Feodorof, Fondator Yourway, Transformational Coach si Business Consultant, la Performanceway
Potrivit statisticilor oferite de către ICF (International Coach Federation), coachingul:
- crește încrederea în sine cu 80%;
- îmbunătățește relațiile cu 73%;
- îmbunătățește abilitățile de comunicare cu 72%;
- crește performanța cu 70%;
- ameliorează echilibrul dintre viața personală și cea profesională cu 67%;
- crește eficiența managementului în business cu 61%;
- îmbunătățește managementul timpului cu 57%;
- crește eficiența echipelor cu 51%.
Fie că vorbim despre viața profesională, fie despre cea personală, schimbările sunt observabile, iar acțiunile întreprinse produc efecte.
Spre argumentare, vă împărtășesc una dintre experiențele avute cu un client pe care l-am însoțit într-un astfel de proiect.
La invitația conducerii unei organizații multinaționale, dar și din inițiativa echipei locale, s-a decis demararea unui proiect amplu de transformare organizațională. Boardul și top managementul local și-au declarat onest intențiile: “Ne aflăm într-o etapă a dezvoltării echipei în care știm cât am crescut, suntem conștienți că mai putem crește, dar simțim că nu avansăm sau că nu ne este clar care sunt următorii pași. De aceea, ne-am gândit să încercăm și această formulă, de a fi însoțiți, în cadrul unui program specializat.”
Vă puteți imagina ce interesant m-am simțit, din perspectiva de coach, în fața unei asemenea declarații, când clientul îți spune direct că nu este convins de reușita proiectului, dar că, totuși, se aventurează în această încercare?! M-a ajutat mult faptul că îmi plac provocările. Cum ar fi fost să avem de la prima întâlnire o declarație de încredere reciprocă? N-a fost cazul. În loc de încredere, puțin scepticism, o leacă de aroganță (“Să o vedem și pe asta, că nu încercasem și am auzit că e cool”) și mult pragmatism. Am uitat să vă spun că proiectul era dedicat unei companii dintr-o industrie tehnică, adică, eram înconjurată de ingineri.
M-am înarmat cu răbdare, de altfel, unul dintre atributele necesare derulării tuturor fazelor de proiect. Coaching-ul era doar miezul și demonstrația problemei. Până acolo, aveam de scris ipoteza, iar asta însemna să fiu implicată într-o echipă de diagnoză.