Cum îți alegi un coach potrivit?

Exista nenumarate forme de coaching si mentoring

Să fii coach este important, dar și mai important este “pentru cine și ce fel de coach?”. Există nenumărate forme de coaching și mentoring: unii susțin oamenii să își planifice viața; alții își ajută clienții să devină lideri mai eficienți; unii discută despre schimbări organizaționale, iar alții – despre strategii globale.

Iată de ce, din această plăcintă mare, cu multe felii, voi încerca în continuare să abordez câteva dintre cele mai relevante tipuri de coaching.

Tipuri relevante de coaching

  1. Coaching pentru lideri / coaching comportamental

Acest gen de coach ajută liderii să obțină o schimbare pozitivă a comportamentului, pe termen lung. Ei dau sfaturi legate de modul în care liderul poate construi relații mai bune, mai transparente, dar și cum poate acesta să devină mai eficient în motivarea oamenilor.

  1. Life coach sau coach pentru carieră

Acest tip de coaching depășește, adesea, granița dintre coachingul de viață și coachingul personal. Totuși, acest gen de coaching a arătat că munca asupra creșterii personale, a dezvoltării carierei și a provocărilor vieții are un impact valoros și asupra organizațiilor. Focusul acestora este asupra aspectului intra-personal al individului, mai mult decât asupra laturii inter-personale a relațiilor cu grupul.

  1. Coaching pentru dezvoltarea liderilor (leadership development)

Este important să facem o distincție între tipul de coaching care ajută liderii să fie mai eficienți cu oamenii și cel care ajută lideri și organizații să dezvolte noi lideri. Ambele abordări aparțin acestei categorii și, nu de puține ori, s-a întâmplat ca într-o organizație să coexiste ambele abordări.

  1. Coaching strategic

Cel mai adesea, acest coach lucrează, în primul rând, cu CEO-ul și, apoi, cu echipa de seniori. Scopul său este acela de a ajuta clientul și organizația să își găsească “propriul” drum, nu de a impune propriile credințe și viziuni.

Dacă deja ai identificat ariile și nevoile specifice pentru tine, ca profesionist, ori pentru organizația ta, citește în continuare și despre criteriile necesare pentru identificarea stilului de coaching care să îți aducă rezultatele dorite.

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •