Articol de: Madi Rădulescu, MBA, PCC, Managing Partner MMM Consulting
Puțin lipsită de inspirație întrebarea asta, nu-i așa? De câte ori nu ați auzit-o și în câte circumstanțe? Și totuși… mai ales în domeniile cu creștere rapidă, cum ar fi IT-ul sau companiile de suport / outsourcing, întrebarea are foarte mult sens.
”Am fost atras de companie pentru că îmi place în mod special componenta tehnică a muncii mele. Eu sunt cu ”ticketele”. Asta aș face toată ziua… Acum, mă simt ca o secretară, trebuie să fac rapoarte, prezentări, să mă asigur că am explicat de 100 de ori, mă trezesc, de multe ori, că fac lucruri în locul lor pentru că nu au nici un pic de inițiativă… nu ar face nici un milimetru mai mult decât le ceri.” Sunt doar câteva dintre observațiile curente pe care le fac teamleaderii pe care îi întâlnesc în domeniul IT.
În industriile în care creșterea echipelor este atât de rapidă, în mod cert este nevoie de manageri, iar dacă ei se află la prima lor experiență și nu au avut cariera managerială ca principal considerent în alegerea companiei, astfel de dialoguri sunt din ce în ce mai auzite. Într-o piață extrem de concurențială, în care nu numai că nu găsești specialiști, dar nu găsești nici oameni care să-i conducă pe cei care vor deveni ulterior specialiști, nevoia de ”reconversie internă” din tehnicieni în manageri este o super – provocare. Deci, cum să transformi acești tineri în super-manageri?
3 pași pentru a forma super – manageri
- Clarifică bine rolul și nu le vinde ”povești cu zâne”
Ambiguitatea în definirea rolului de manager de echipă, mai ales pentru cineva la început de drum, este destul de ridicată. Ți se explică ”scopul muncii”, dar nu întotdeauna clar detaliile operaționale, acelea care îți schimbă fundamental structura muncii pentru care ai venit în compania respectivă.
Sunt multe lucruri noi pe care trebuie să le ai în vedere:
- să te asiguri că ai pe cineva de permanență;
- că ai de susținut anumite prezentări și rapoarte pentru client;
- că tu trebuie să-i înveți pe cei din echipă cum să parcurgă anumite procese, cum să răspundă, uneori, la mail, sau cum să gestioneze relația cu clientul, în ce interval de timp este nevoie de un răspuns sau cum să te țină la curent cu problemele încă nesoluționate.