Când va fi demis omul de inteligența artificială?

Când în 1997 și 2016 campionii mondiali de șah și la jocul de Go erau învinși de inteligența artificială, mass-media anunța un incipient sfârșit funcțional al speciei. Mai mult, în 2014, o companie din Hong Kong numea un algoritm în funcția de director, cu drept de vot în cadrul consiliului director. Pe de altă parte, progresul inteligenței artificiale din spatele roboților tot mai capabili să scrie texte de o neobișnuită coerență și stilistică dau perspectiva apropiată a câștigării premiului Nobel pentru Literatură de către inteligența artificială. Domeniul muzicii este și acesta afectat de inteligența artificială; într-un proces de compoziție interactiv-tehnologică se generează muzică ca replică la compoziția muzicală receptată de robot.  Probabil că în viitor vom merge la concerte interpretate pe armonii din muzică de Bach sau Mozart compuse de inteligența artificială.

Dacă de la domeniul afacerilor până la cel al artelor inteligența artificială înlocuiește oameni, avem dreptul să ne întrebăm: încotro mergem? În 2030, între 75 și 375 milioane de oameni vor fi nevoiți să-și schimbe slujba, potrivit McKinsey. Cum va arata piața locurilor de muncă în 2040? Vom deveni super-oamenii care pot să stăpânească mașinile inteligente sau personajele filmelor Sci-Fi care luptă pentru supraviețuire într-o lume dominată de mașini? Fricile sfârșitului lumii și istoriei făcute de om astăzi par să aibă un singur nume: inteligența artificială.

Inteligența artificială nu demite doar oameni care au activități creative, ci și pe cei care credeau că meșteșugul unei meserii nu poate fi replicat de impersonala prestație a unei mașinării. Avem mașini inteligente care modifică industriile auto și pe cea a transportului, lăsând în offside conducătorii de vehicule.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •