Câteva (pre)ziceri despre HR-ul viitorului

HR-ul se expune, contribuie, risca, se perfectioneaza, impartaseste informatii, bune practici

Sunt din ce în ce mai des întrebată care sunt tendințele în resurse umane și management, ce ni se arată în viitor. Vă spun sincer că nimeni nu poate ști cu exactitate și nici nu poate prezice cu acuratețe de 100% ce se va întâmpla de azi în 20, 30… 50 de ani. Nu putem decât să ne bazăm pe mișcările pe care le simțim, pe presiunea care începe să se manifeste în jurul nostru în toate domeniile, pe cerințele și semnalele care ne vin de peste tot și pe care nu le mai putem ignora, pentru că au devenit stringente.

Despre unele dintre aceste semnale voi scrie mai jos, cu rezerva că nimic nu trebuie luat ca literă de lege și că absolut totul se poate schimba extrem de rapid, în funcție de toți factorii care ne influențează la nivel individual, național și global. Ideile mele se bazează pe analize personale, făcute pe sute de oameni aflați în procese de recrutare, consiliere în carieră, mentoring sau programe de dezvoltare, și pe studii făcute de către companii specializate.

  • Se cer flexibilitate și adaptabilitate, în toate domeniile. Nu trebuie doar să fim capabili să lucrăm oriunde și oricum, ci și să acceptăm noi modalități de lucru, noi perspective asupra muncii, în care nu doar rezultatul contează, ci și procesul în sine.
  • Munca de la distanță va lua o și mai mare amploare. Într-un studiu SHRM, se precizează că globalizarea ne va aduce în situația în care vom lucra cu echipe diverse, multiculturale, aflate la zeci de mii de kilometri distanță.
  • Gig Economy sau uitați de 09.00-17.00! Vom asista la proiecte pe termen scurt, mediu, lung în locul joburilor full time, la apariția a din ce în ce mai mulți freelancers sau contractori, la flexibilizarea timpului de lucru atât timp cât treaba este făcută, la reducerea săptămânii de lucru, deja implementată cu succes în câteva țări în favoarea dedicării timpului vieții personale, pasiunilor și hobby-urilor.
  • Utilizarea chatbots din ce în ce mai des în procesele de HR. Roboții au preluat deja activități în foarte multe domenii și departamente, iar în HR au început să preia sarcini administrative, lăsându-le oamenilor din resurse umane posibilitatea să fie mai creativi, mai implicați în crearea de strategii, mai inovativi. Îi mai găsim și în procesele de recrutare, în etapa de sortare a CV-urilor, de exemplu, o activitate consumatoare de timp și energie pentru oamenii de HR.
  • Gamificarea sau folosirea jocurilor, tehnică folosită de către multe companii în diverse arii. De câțiva ani, numeroase companii de gaming și-au concentrat eforturile în crearea de jocuri dedicate proceselor de recrutare, training, managementului performanței, centrelor de evaluare etc. S-a constatat că oamenilor, indiferent de vârstă, le este mult mai ușor să se deschidă când sunt puși să se joace, mai ales dacă jocul este suficient de interactiv și interesant și conduce către rezultatele dorite de către angajatori într-o formă mult mai plăcută și amuzantă.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •