Tomorrow@Work – cum arată schimbarea din perspectiva forței de muncă

Tomorrow Work - cum arata schimbarea din perspectiva fortei de munca

Într-un context dinamic și în continuă transformare, avem nevoie să fim conectați în permanență la ce se întâmplă în jurul nostru și să acordăm atenție lucrurilor care ne pot impacta stilul de viață, cariera, modelele de business, viziunea sau chiar comportamentele interumane și față de tehnologie. La Tomorrow@Work s-a vorbit despre toate aceste aspecte în contextul adaptabilităţii forței de muncă la schimbările prezente și viitoare.

S-au abordat subiectele la nivel macro, dar și micro, fiind aplicate pe situații și cazuri concrete. S-a dat curs discuției alături de Andre de Wit – Dean, Leadership Academy Amsterdam,împreună cu care s-a analizat dinamica schimbării la nivel macro, acesta vorbind și despre importanța corelării strategiei de business cu cea de leadership și a rolului departamentelor de HR într-o organizație: „Trăim într-o lume VUCA și este esențial să vă adaptați strategia de leadership la strategia de afaceri. Compania voastră trebuie să reacționeze la lumea din jur și cred că cea mai importantă sarcină a departamentului de HR este de a avea grijă de conducerea organizației.”

Într-o viziune holistică discuția a continuat alături de Andreea Mihnea – HR Director România and Moldova, EY. Despre caracteristicile generației Z, Andreea susține că suntem martorii unei generații care cere și oferă autenticitate, sharing, consumă conținut de pe social media, „este o generație independentă, pragmatică, are un comportament de cumpărare diferit, vrea libertate și transparență.” Gig economy este mediul care prevalează forța de muncă ce nu este permanentă, ci on demand, iar dacă vorbim despre situația actuală, specialiștii confirmă tranziția către fenomenul de unbundling în câmpul forței de muncă – „A crescut numărul contractorilor, iar în viitor tendințele se îndreaptă către un model de lucru mai flexibil și agil – freelancers, chatbots, centers of excellence, asta pentru că schimbarea ne obligă la adaptabilitate. Dacă ne uităm pe cifre, la plecarea unui angajat dintr-o companie se pierde 40% din know-how.”, Andreea Mihnea.

Știm deja că schimbarea este noua regulă a prezentului. Gabriela Neamțu – HR Manager, MOL România a confirmat mai mult decât atât: „Este vorba de schimbare atât în zona de tehnologie, cât și în zona așteptărilor angajaților, dar și a angajatorilor. Angajații încep să stea în companii sau să le aleagă în funcție de valorile acestora. De asemenea, rolul departamentelor de HR începe să capete valențe strategice, mai degrabă decât administrative. Suntem văzuți ca business partners, alături de care organizațiile creează medii de lucru competitive în piață.”

Citește și Siguranța locului de muncă trece în prim-plan. Companiile își reorientează prioritățile

  •  
  •  
  •  
  •  
  •