Pe parcursul lunii iunie 2019, compania My HR Lab a derulat în mediul online chestionarul intitulat “Provocări în procesul de recrutare”. Au răspuns la acesta peste 100 de profesioniști cu rol în procesele de recrutare din România.
Conform sondajului, pentru oamenii implicați în procesele de resurse umane, cele mai importante cinci provocări pe care le întâmpină pe parcursul acestora sunt:
- descoperirea candidaților potriviți (59%);
- oferirea de feedback candidaților respinși (34%);
- identificarea și promovarea corectă a punctelor-forte pentru poziția deschisă (29%);
- întâlnirile cu managerii angajatori pentru calibrarea așteptărilor (28%);
- promovarea anunțului de recrutare (26%).
“Research-ul candidaților potriviți rămâne, în continuare, o provocare. Recruiterii petrec destul de mult timp cu această activitate, iar asta se datorează și faptului că platformele online și offline prin care pot fi identificați potențialii viitori colegi sunt din ce în ce mai numeroase. Acum, nu mai găsim candidați doar pe platformele de job-uri și la târgurile de angajatori. De exemplu, pentru research-ul pe LinkedIn, există deja extensii de Google Chrome care nu doar că te ajută să cauți candidații mai ușor, dar ele pot să îți trimită mesajele personalizate către aceștia. Pe viitor, ar putea fi automatizată din ce în ce mai mult partea aceasta care ne consumă atât de mult timp și există soluții RPA (robotic process automation), în acest sens. Rămâne de văzut cât de mult se vor automatiza procesele de recrutare în țara noastră”, spune Beatrice Galațanu – Owner & Trainer My HR Lab.
Majoritatea job-urilor deschise (78%) de către angajatori pe piața locală se adresează specialiștilor, în jur de 35% sunt destinate studenților / absolvenților, în timp ce aproximativ 30% dintre pozitiile deschise în companii se adresează candidaților seniori, care au peste șapte ani de experiență.
Citește și: Cum poți face din selecție și recrutare o poveste de succes