Sales 3.0: Cum vor arăta vânzările peste 20 de ani?

Impactul dezvoltarii inteligentei artificiale asupra meseriei de vanzator

Una dintre temele majore de discuție în această perioadă în lumea vânzărilor la nivel global este impactul dezvoltării AI (inteligența artificială) asupra meseriei de vânzător. Se vorbește deja despre Sales 3.0, adică epoca în care se vor face vânzări și peste 80% dintre deciziile de cumpărare nu vor mai fi controlate sau influențate nici de către cumpărător, nici de către vânzător.

Închipuiți-vă că vă treziți dimineața și auziți o voce plăcută care vă spune:

“Bună dimineața! Este 7:00 și e timpul să te pregătești de plecare. Conform Waze, de dimineață a fost instalată o bandă de autobuze pe DN1 și timpul de deplasare către birou a crescut cu 30 de minute. Va trebui să pleci cu mașina la 8:30, pentru a ajunge la timp la birou.”

Cât de credibil este acest calcul simplu pe care un device îl poate face și transmite către tine, imperativ, din primul moment în care te trezești? Vestea este că această situație de viață deja se petrece în lume, chiar dacă împrejurarea și replicile sunt închipuite. Amazon a lansat Alexa care deja face furori: un device dotat cu minimum de inteligență artificială casnică care este validat deja de piață și se dezvoltă cu o viteză uimitoare.

Acum, să trecem la următorul nivel

Iată cum ar putea continua dialogul.

AI: “Astă-noapte, s-a petrecut un eveniment neprevăzut. S-a ars unitatea de aer condiționat din sufragerie. Am găsit o ofertă foarte bună pe emag.ro și am comandat o nouă unitate, întrucât din diagnoză a reieșit că este mai rentabilă înlocuirea unității decât reparația ei. În plus, noile dispozitive de aer condiționat vin și cu o filtrare a aerului customizată pe starea de sănătate a persoanelor din încăpere, ceea ce va fi benefic pentru începutul de astm diagnosticat luna trecută de către aplicatia Health, de pe iphone-ul tău”.

Tu: “Foarte bine! Dar nu a costat mult?”

AI: “Cum îți spuneam, cea mai bună ofertă era pe emag. Am achitat-o cu cardul de credit de la AlphaBank întrucât în această perioadă nu sunt dobânzi la achiziția în 12 rate de aparate electrocasnice. Impactul asupra bugetului NU va fi important.”

De același autor: OPIS în antreprenoriat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •