Ce să faci atunci când te confrunţi cu un lider neimplicat?

Ce sa faci atunci cand te confrunti cu un lider neimplicat

Neimplicarea unui lider nu este doar foarte comun întâlnită, dar este probabil cel mai distructiv tip de comportament problematic al unui lider. Însă, rareori acest aspect atrage atenția pe care o merită. Acești lideri sunt îndepărtați, neinteresați și absenţi. Cei care le raportează sunt frustrați și înfrânți de lipsa de contribuție și de direcție pe care nu le primesc.

Deşi aceste tipologii de lideri sunt nocive, absența unui comportament vizibil le permite adesea să zboare sub radarul superiorilor lor pentru mult timp. Într-un fel, liderul absent ocupă un spațiu negativ. Este întotdeauna mai greu de văzut, de confruntat, de înţeles și de acţionat având în vedere că este vorba despre ceva ce nu este palpabil şi nu iese clar în evidenţă.

Este mult mai ușor să fii consumat de problemele create de liderii zgomotoși și să nu găsești timp pentru a reacţiona la cei ce manifestă indiferență și neglijență. Însă, managerii trebuie să caute în mod conștient semnalmentele liderilor care sunt neimplicaţi.

Odată depășite obstacolele în calea identificării unui lider absent, următorii doi pași sunt 1) diagnostic și 2) plan de acțiune.

 1. Diagnostic: Care sunt cauzele neimplicării liderului?

Această etapă este extrem de importantă în rezolvare problemei deoarece acțiunea pe care conducerea ar trebui să o ia trebuie să fie diferită în funcție de cauză. Prima întrebare care trebuie pusă este dacă comportamentul este nou sau dacă liderul s-a comportat întotdeauna în acest fel. Liderul care a fost implicat emoțional și activ până în urmă cu patru luni reprezintă o problemă cu totul diferită faţă de cel care a fost indiferent sau neimplicat dintotdeauna.

Ce cauzează debutul brusc sau recent al absenteismul emoțional al unui lider care până de curând era pe deplin dedicat?

 • Abuz de substanţe. Este impresionant de cât de rar această posibilitate este luată în considerare atunci când managerii încearcă să-și dea seama de cauza schimbărilor comportamentale ale unui lider din companie. Este problema numărul unu care este exclusă atunci când este căutată cauza unei schimbări semnificative a personalității sau a comportamentului, în special a absenteismului emoțional. Poate că semnele nu sunt extrem de vizibile, în schimb, va exista un tipar, de a veni în întârziere, de a nu răspunde apelurilor, de a nu urmări proiectele și de a veni cu scuze continue.
 • Probleme grave de sănătate fizică sau psihică. Depresia poate cauza absenteismul emoțional într-un lider care anterior era implicat. Poate să fi primit un diagnostic de boală medicală gravă, pe care nu doreşte să o împărtăşească în mediul de lucru.
 • O criză personală copleșitoare. Multe probleme cu care se confruntă oamenii – o criză în căsnicie, un copil cu probleme, un regres financiar major – sunt lucruri pe care aceştia nu doresc să le aducă la lucru. Ei se străduiesc să-şi facă treaba în ciuda stresului şi vor să îşi păstreze problemele pentru ei. Liderul care ascunde probleme personale semnificative tinde să se izoleze (la urma urmei, el ţine asupra lui multe secrete) și este în mod evident preocupat.

Ce cauzează absenteismul unei persoane care „a fost întotdeauna așa”?

 • Liderul care dorește să se implice, dar nu știe cum. O mulțime de bune practici de conducere nu vin în mod natural multor oameni – dar asta nu înseamnă că nu pot fi învățate. Persoanele care sunt în mod special introvertite sau tind să „trăiască în bula lor” nu pot pur și simplu să aibă un șablon despre cum și când să se implice. De asemenea, aceștia ar putea să rateze sau să interpreteze greșit indicațiile sociale ale unui membru al echipei care dorește mai multă implicare și supraveghere.
 • Liderul căruia îi place să lucreze, dar găsește stresantă conducere echipei. Tindem să împărtășim credința că „toată lumea” dorește să se crească în funcţie şi să fie promovată la nivelul următor de responsabilitate. Unii oameni, însă, sunt foarte mulțumiți să facă o sarcină complexă, dar să se detaşeze emoțional atunci când sunt responsabili de conducerea echipelor.
 • Liderul căruia nu-i pasă. Da, există oameni leneşi, egoiști, iresponsabili în lume și, uneori, pentru un motiv sau altul, nu sunt identificaţi până când nu sunt promovați într-o poziție de lider cu o responsabilitate critică. Uneori, farmecul acoperă deficiențele sau folosesc cu un înalt nivel de pricepere delegarea, scuzele și tacticile de diversionare.
 1. Plan de acţiune: ce să faci în legătură cu liderul absent?

Atunci când comportamentul reprezintă o schimbare de la un nivelul anterior înalt de funcționare ca lider

 • Superiorul liderului trebuie să îl implice într-o discuție empatică, dar confruntativă. Spun „confruntativă” pentru că, mai ales în cazul abuzului de substanţe, vei obţine multă negare şi scuze. De asemenea, este important ca șeful liderului problematic să facă în prealabil o cercetare colaterală. Discută cu membrii echipei acelui lider neimplicat și întrebă-i dacă au informaţii privind cauza schimbării comportamentului. Mai exact, menționează posibilitățile de alcoolism, boli mentale sau medicale. Acestea sunt lucrurile pe care oamenii nu vor să le vorbească și trebuie să fie încurajați să împărtășească ceea ce știu, fără să se simtă ca niște bârfitori.
 • Ce se întâmplă după ce această conversație necesară (și, de obicei, incomodă) depinde de situația individuală, dar poate include acțiuni precum intervenția în cazul unui abuz de substanțe sau un concediu medical pentru a rezolva problemele de sănătate.

Când comportamentul a fost prezent pe tot parcursul mandatului liderului

 • Oferă sesiuni de coaching acelui lider pentru care abilitățile de implicare nu vin în mod natural.
 • Redistribuie sarcinile cu care se simte confortabil, în cazul în care te confrunţi cu un introvert sau analist natural, deoarece acela este tipul de muncă pe care îl face cel mai bine. Eliberează-l de sarcinile conducerii unei echipe, pentru care nu este potrivit.
 • Fii deschis față de posibilitatea ca unui lider absent poate chiar nu îi pasă și că indiferența, pasivitatea și lenea lui au fost trecute cu vederea în trecut, sau că la alte niveluri de responsabilitate, slăbiciunile lui nu s-au arătat. Evident, acordă-ţi timp să ajungi la această concluzie. După o încercare serioasă de reolvare a problemei și sesiuni de coaching, singura opțiune este luarea în considerare a terminării colaborării.

Fii atent la persoana care nu face nici un zgomot. La cel ce nu este niciodată un perturbator, care nu solicită niciodată consultanță, care nu face niciodată greșeli. Caută liderii absenți în mod activ și tratează acest lucru ca pe o problemă serioasă. Apoi treci prin pașii diagnosticului – care este cauza – și dezvoltă un plan adecvat de reacție și acțiune.

Sursa: Forbes.com

Foto: Pixabay

Citește și Află ce te motivează, pentru a-ți forma obiceiuri de succes!

 • 4
 •  
 •  
 •  
 •