Ce să faci când şeful tău nu te susţine

CE SA FACI CAND SEFUL TAU NU TE SUSTINE

Cand şeful te susține, e ca şi cum ai primi un dar profesional care îţi poate dezvolta cariera cu paşi rapizi. Un șef bun, îţi poate schimba viața. Pe de altă parte, mulți dintre noi știm din start că un șef rău poate provoca o mulțime de drame, dureri de cap și stres.

Deși este ușor şi îţi vine natural să-i iubești pe marii sefi buni și să fugi de cei răi, există un tip de şef care este mult mai dificil de gestionat: șeful care nu te susține.

S-ar putea să nu știi nici măcar că ai unul. Majoritatea proceselor prin care angajaţii sunt promovaţi, susţinuţi de manager se întâmplă în spatele scenei și în conversațiile la care nu participă. După cum se spune, 80% din ceea ce se spune despre tine este spus când nu ești în cameră. Șefii non-susținători pot refuza intenţionat să îţi aducă numele în conversația de promovare sau într-un context favorabil. Ei pot omite să ofere un feedback care te poate ajuta în dezvoltare și astfel îţi pot împiedica creșterea. Mai mult, te pot chiar submina și încerca să îţi saboteze perspectivele de carieră pe termen lung.

Când descoperi că ai un șef care nu militează pentru tine, reacția este de multe ori de a te susține singur și de a deveni propria mașină de promovare. Adesea este o greșeală. Prea multă auto-promovare evidentă la locul de muncă se poate întoarce împotriva ta, lăsând de înţeles că ești o persoană narcisistă, egoistă, absorbită mai degrabă de ea decât de binele general.

Citește și Cum îți controlezi emoțiile în timpul unei discuții dificile?

Înainte de a începe o campanie intensă de auto-promovare încearcă întâi să înţelegi de ce şeful tău nu te susţine.

Mai întâi, ia în considerare posibilitatea ca tu să fii de fapt problema. Cu alte cuvinte, este posibil să nu ai un şef rău – poate că nu ai reuşit să te dezvolţi suficient sau nu ai demonstrat încă că ai avea abilităţile necesare pentru ca șeful să te susțină pentru o avansare. Observă caracteristicile și realizările celor din jur care sunt în plină ascensiune pentru a vedea unde ai putea să mai lucrezi. Solicită în mod proactiv darul feedback-ului de la șeful tău și întreabă-l de ce ar fi nevoie pentru a-i câștiga susţinerea. Și, poate iei în considerare obținerea unui coach care să te ajute să te dezvolţi pentru a câștiga susţinerea managerului. Cererea și aplicarea sfaturilor șefului tău ar putea să te ajute foarte mult.

Deschide o conversație cu șeful tău pentru a te ghida spre setarea obiectivelor și a te ajuta să te poziționezi pentru a avansa.

Presupunând că performanța ta este una bună – și, în mod ideal, depășește așteptările – dacă șeful tău nu te susține, problema se află probabil la el. Deși nu este neapărat vina ta, aceasta este problema ta. Îți datorezi ţie să găsești o strategie viabilă pentru a avansa în carieră.

Iată trei pași pe care îi poţi face pentru a regla acest decalaj de susţinere:

  1. Eliberează-ți șeful de așteptările tale nesatisfăcute de susţinere. Deşi este nedrept și frustrant, așa cum pare când șeful tău nu te susține, este în interesul tău să nu iei asta personal. Există nenumărate motive posibile pentru care el nu te susține. Ar putea fi nesigur pe forţele proprii și te vede ca pe un competitor. Ar putea suferi de prejudecăți profunde inconștiente care duc la evaluări nedrepte ale performanței tale. Poate că el încearcă să te susțină, dar nu are capital social și credibilitate pentru a susține cu succes pe oricine. Sau, probabil, șeful tău poate pur și simplu nu vrea să fie salvatorul şi mentorul tău. Oricare ar fi motivul pentru decalajul de susţinere, forțarea, manipularea sau dezonorarea unei persoane în calitate de susţinător nu vor funcționa. Fugi de orice furie sau sentimente negative acumulate pe care le-ai dezvoltat ​​din cauza şefului tău.
  2. Găseşte alt susţinător. Şeful tău nu este singura persoană din organizație care te poate susține. Există alți influențatori care îţi pot da impulsul de care ai nevoie. Pentru a avansa fără susţinerea superiorului direct, identifică și câștigă sprijinul altor factori de decizie din organizaţie. Susţinătorul ideal este un aliat puternic, de rang înalt în cadrul organizației, care te poate promova printre oamenii potriviți la momentul potrivit, căutând cele mai bune oportunităţi. Acest susţinător poate fi eroul tău în organizație – și uneori chiar dincolo de asta.
  3. Construieşte-ţi o rețea de sprijin în interiorul și în exteriorul organizației. Adevărul este că cei ce ajung să avanseze în carieră şi să ajungă într-o poziţie de lider, au un fel de „advocacy 360 °” – adică, susţinerea celor de deasupra lor, a celor de lângă ei (colegi) și a celor cu care au raportări directe. Nu subestima valoarea colegilor tăi și a rapoartlor directe în a care poţi să te faci remarcat și să generezi discuţii pozitive despre tine.

Cu toții avem nevoie de un erou care să fie dispus să ne susțină atunci când nu putem să vorbim pentru noi înșine. Iar când șeful tău nu o face, poate fi o provocare directă. Dar nu trebuie să te opreşti din progres și avansare în carieră. Ai putea fi la un singur proiect, un comitet sau o conversație departe de a te face remarcat prin ceea ce faci, cine eşti şi ce potenţial ai pentru a obține și mai mult.

Sursa: Harvard Business Review

Foto: Pixabay

Citește și 5 mituri despre tranzițiile în carieră

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •