4 întrebări pe care ar trebui să le puneți într-un interviu de plecare

4 intrebari pe care ar trebui sa le puneti intr-un interviu de plecare

Am tot scris, cu alte ocazii, despre angajări și despre cum poate fi îmbunătățit procesul de recrutare, cât de populară este angajarea pe bază de recomandări sau care sunt perspectivele de promovare într-un domeniu nou.

Cu toate acestea, specialiștii recunosc faptul că trăim într-o piață a candidaților. Uneori, poate fi imposibil să păstrați în companie cei mai căutați specialiști de pe piața muncii. De aceea, plecarea voluntară a unui angajat trebuie tratată la fel de serios ca și recrutarea acestuia.

Indiferent de dimensiunea afacerilor pe care le conduc, cele mai multe zile ale unor manageri sau antreprenori sunt foarte încărcate. Deși poate fi de înțeles de ce nu ați avut timp să vă luați rămas bun în mod corespunzător de la un angajat, este vital să aveți un interviu de plecare (exit interview).

Scopul acestui tip de interviu nu este ca să-l convingeți să rămână în companie, ci ca să aflați cum puteți îmbunătăți experiența de muncă pe care o oferiți angajaților. Liz Kelly, CEO și fondatoare a companiei Brilliant Ink, recomandă patru întrebări care trebuie puse într-un interviu de plecare din perspectiva unui lider și manager, nu neapărat din punct de vedere legal sau al departamentului de HR.

„Cum s-a potrivit locul de muncă cu așteptările tale?”

Studiile realizate de către Brilliant Ink arată că primele impresii pe care le creează un angajator sunt un factor-cheie al gradului de implicare a angajaților. Așadar, unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le aflați este modul în care activitățile zilnice ale job-ului s-au aliniat cu ceea ce ați descris voi la momentul angajării. Deși aceste informații nu vor schimba sarcinile funcției, ele vă vor ajuta ca în viitor să faceți prezentări mai eficace și mai clare, ceea ce va duce la decizii de angajare mai bune.

„Ai simțit că activitățile tale s-au aliniat cu scopurile și interesele tale personale?”

Cu această întrebare, veți evalua modul în care sarcinile angajatului se încadrează în imaginea lui de ansamblu asupra vieții, având în vedere că cei din generația Millenials spun că asta este foarte important pentru ei. Chiar dacă nu veți putea adapta fiecare post vacant la pasiunile unui potențial angajat, răspunsul lui vă oferă indicii despre tipurile de întrebări pe care ar trebui să le puneți la începutul procesului de recrutare. De asemenea, ar putea ghida discuțiile dintre manageri și angajați, pe parcursul colaborării.

„Ai avut instrumentele și resursele necesare pentru a-ți îndeplini sarcinile în mod eficient?”

Aceasta este o întrebare importantă. Atunci când vine vorba despre primii ani ai companiei, mulți dintre voi știu că era nevoie să căutați soluții pentru a reduce din costuri, iar în același timp, să țineți afacerea pe linia de plutire. Totuși, este dificil pentru angajați să livreze rezultate remarcabile dacă nu au resursele necesare. Odată ce veți înțelege care este părerea angajatului vostru cu privire la sprijinul primit, veți putea face investiții mai bune în viitor.

„Ai recomanda acest loc de muncă unui prieten?”

Poate că nu veți primi întotdeauna un răspuns sincer la această întrebare, dar merită o încercare. Este foarte probabil ca acum, la plecare, să aibă mai mult curaj să vă spună cum arată lucrurile din perspectiva unui angajat și cum poate fi îmbunătățit mediul de lucru. În plus, dacă angajatul care pleacă a fost un membru valoros al echipei, probabil aveți încredere în recomandările lui.

Astfel, deși nu a fost un loc potrivit pentru el, un angajat poate fi un bun avocat pentru compania voastră.

(Foto credit:  Jonathan Simcoe, www.unsplash.com)