Cum va arăta CV-ul tău în 2030

Candidatii intre 36 și 45 de ani sunt cei mai cautati de angajatorii din Romania

Inteligența artificială, automatizarea, robotica și tehnologiile de îmbunătățire umană oferă noi modalități interesante de a promova afacerile. În același timp, se schimbă constant și abilitățile de care oamenii au nevoie.

Nano-grade, bio-chipset-uri și certificările de automatizare sunt doar trei dintre elementele uzuale în CV-urile din 2030, potrivit predicțiilor publicate de către compania de recrutare globală PageGroup.

În colaborare cu Foresight Factory, analist de trenduri, PageGroup a efectuat o cercetare pentru a examina tendințele și tehnologiile emergente care vor contura locul de muncă în viitor și prezice efectul acestora în ceea ce privește abilitățile, experiența și realizările necesare în viitoarele CV-uri.

Citește și: Minciunile din CV-uri vor avea picioare tot mai scurte

Alte elemente care se vor regăsi în CV-ul imaginat pentru 2030 presupun:

  • CNP anonim + amprentă personală;
  • experiență practică în lucrul cu chatbot-uri și tehnologia interfeței umane;
  • scor avansat ale abilităților de învățare (/100);
  • evaluarea impactului social (/10).

Citește și: 5 elemente ale unui CV convingător

Principalele tendințe și impactul acestora asupra CV-urilor viitoare sunt următoarele:

Trend #1: automatizare

Odată cu creșterea automatizării, noile locuri de muncă vor sublinia modul în care oamenii și mașinile pot lucra mult mai eficient împreună pentru a-și completa competențele.

Angajații vor trebui să aibă abilități temeinice de comunicare între oameni și mașinării (H2M), inclusiv abilitatea tehnică de a lucra cu toate formele de automatizare, AI și robotică – enumerând experiența practică în lucrul alături de „colegii” și sistemele automate non-umane. Calificările și certificările tehnice în aceste domenii vor fi „noua diplomă”.

Citește și: Ce caută un recruiter în CV-ul unui IT-ist senior

Trend # 2: abilități lichide

Pe măsură ce tehnologia continuă să schimbe forța de muncă, angajații vor trebui să lucreze în mod flexibil și să învețe rapid – să dobândească noi competențe, să renunțe la cele vechi și să-și actualizeze continuu competențele pentru a rămâne relevante.

CV-urile vor trebui să prezinte o gamă largă de aptitudini tehnice și umane care ar putea fi aplicate oricărui rol. În același timp, specializarea unică și gradele pe termen lung vor fi înlocuite cu „nano-grade” multiple, cu o durată mai mică. Deoarece abilitatea de a învăța va deveni un atribut valoros, este probabil să fie dezvoltat un sistem de notare pentru a diferenția candidații.

Citește și: CV – infografic, o mașină de marketing. 15 exemple care să vă inspire

Trend # 3: bio-hacking

Pentru a concura cu puterea de calcul a mașinilor, unii muncitori ar putea alege să-și sporească sau să-și îmbunătățească abilitățile mentale și fizice. Se așteaptă un viitor în care implantele inteligente, tratamentele derivate de la ADN, protezele de înaltă performanță și componentele care sporesc memoria ajung să fie un lucru frecvent întâlnit. Tot aici, CV-urile se laudă cu cele mai recente modalități prin care candidații și-au îmbunătățit abilitățile.

Citește și: Aproape jumătate dintre candidați mint în CV-urile lor

PageGroup a dezvoltat un instrument interactiv, care prezintă, în detaliu, un CV complet după cum va arăta în 2030 și ilustrează modul în care acesta s-a transformat din anul 2000 până în prezent. Poți vedea CV-ul viitorului aici.

Foto: tobyherrmann / pixabay.com